سیستم یکپارچه پایش، مدیریت و کنترل ایستگاههای گاز « جی پایش»، سیستمی کاملاً به روز است که برای اولینبار در کشور طراحی و تولید شده است. این سیستم با بهرهگیری از مدرنترین تکنـولوژیهای روز دنیا، به طور همزمان امـکان پایش از راه دور وضـعیت سیستم ایستگاههای گاز ، مدیریت اطلاعات حاصل و در نهایت کنترل از راه دور وضعیت ایستگاه را فراهم میسازد. سیستم یکپارچه جی پایش از چهار بخش اساسی تشکیل شده است:
بخش قرائت. (داده خوانی)
بخش ارتباط و انتقال اطلاعات. (داده رسان)
بانک اطلاعاتی و نرمافزار مدیریت اطلاعات ایستگاه. (داده کاو)
کنترل ایستگاه از راه دور. (جی کنترل)
1- بخش قرائت (داده خوان) :
در این بخش با نصب سنسورهایی، دادههایی که نیاز به قرائت دارند پایش میشوند، این دادهها شامل فشار و دما در ورودی و خروجی ایستگاه، حجم گاز خروجی ایستگاه، امکان ارسال اطلاعات سیستم امنیتی ایستگاه، اطلاعات سیستم حفاظت کاتدی (اطلاعات ترانسها اعم از ولتاژ ورودی و خروجی، فرکانس، دما، سطح روغن، ولتاژ T.Pهای موجود در محدوده ایستگاه و ...) دما و فشار خروجی هیتر (درصورت وجود) میباشند. دادههای قرائت شده در دورههای زمانی مشخصی (یک روز، یک هفته، دوهفته، یک ماه) که توسط کاربر انتخاب میشود، به بخش انتقال اطلاعات سیستم جی پایش فرستاده میشود. بازه زمانی قرائت دادهها به سه صورت توسط کاربر تعیین میگردد:
الف) در ابتدای نصب سیستم کاربر مشخص میکند که نیاز دارد در دورههای زمانی مشخص (یک روزه، یک هفتهای، دو هفتهای، یک ماهه) دادهها به صورت منظم قرائت شود. توالی منظم قرائت دادهها در زمان راهاندازی سیستم بر روی آن تنظیم میشود.
ب) در خلال فعالیت سیستم قرائت هر زمان که کاربر نیاز به اطلاع از وضعیت سیستم داشته باشد میتواند با ارسال یک دستور از طریق شبکه داخلی، اینترنت یا تلفن همراه، سیستم قرائت را فعال نماید تا دادهها خوانده شده و برای وی ارسال گردد.
ج) همچنین بنا به سفارش مشتری میتوان سیستم قرائت و انتقال اطلاعات به نحوی تنظیم شود که در صورت خروج تنظیمات از محدوده مجاز به کاربر اطلاع رسانی گردد.
2- بخش انتقال اطلاعات (داده رسان):
این قسمت از سیستم یکپارچه جی پایش وظیفه انتقال اطلاعات به دست آمده از پایش ایستگاهها به بانک اطلاعاتی مرکزی در واحد کنترل را بر عهده دارد. اطلاعاتی که از بخش قرائت در اختیار بخش انتقال قرار میگیرد. از سه طریق می تواند به مرکز کنترل منتقل شود:
الف) انتقال از طریق کابل: در شرایطی که ضوابط محل کار اجازه دهد اطلاعات از هر سنسور از طریق دو رشته سیم به اتاق کنترل منتقل میشود.
ب) انتقال از طریق بسته مخابراتی GSM: اطلاعات از طریق یک جفت گیرنده و فرستنده GSM به مرکز کنترل و نهایتاً به بانک اطلاعاتی منتقل میشود.
ج) انتقال مرکب: با توجه به اینکه نصب یک فرستنده GSM برای هر سنسور هزینه مازاد سنگینی را به کاربر تحمیل میکند بسته به شرایط هر ایستگاه، این امکان وجود دارد که تعدادی از سنسورها به صورت Slave از طریق کابل به یک Master متصل شوند و سپس اطلاعات هر سنسورSlave از طریق GSM نصب شده برروی مستر به مرکز کنترل منتقل شود.
3- بخش بانک اطلاعاتی و مدیریت اطلاعات: (داده بان)
این قسمت در حقیقت قلب سیستم یکپارچه جی پایش است. قسمت «داده بان» دارای یک بانک اطلاعاتی بسیار قدرتمند برای ثبت، نگهداری و پردازش اطلاعات بیش از 10000 سنسور در طول 10 سال است. این نرم افزار قابلیتهای زیر را دارد.
امکان اعلام انحراف دادههای هر سنسور از محدوده مجاز از طریق نمایش گرافیکی. لیست نمودن دادههای خارج از کنترل و ارسال هشدار از طریق ایمیل، پیامک و یا هشدار روی صفحه اصلی نرم افزار.
نمایش نمودار و چاپ گزارشهای مربوط به تغییرات دورهای دادهها در طول زمان یا تغییرات دادهها در طول خط.
قابلیت صدور دستور کار اصلاحی برای پیمانکاران یا واحد تعمیرات به همراه اطلاعات دقیق آدرس و کروکی (نمایش محل روی نقشه)، قابلیت بررسی و ارزیابی عملکرد پیمانکاران قابلیت تعریف سطوح دسترسی گوناگون برای کاربران مختلف.
4- بخش کنترل از راه دور ایستگاههای گاز: (جی کنترل)
امکانات طراحی شده در قسمت جی کنترل، کاربر مجاز (کاربری که مجاز به تغییر در تنظیمهای سیستم باشد) را قادر میسازد تا از طریق پنل کنترل تعبیه شده در نرم افزار نسبت به تغییر برخی از پارامترهای ایستگاه اقدام نماید. لازمه امکان پذیر بودن اجرای چنین سیستمی مجاز بودن انجام تغییراتی در سیستم کنترل ایستگاه است.
مزایای سیستم جی پایش:
امکانپذیر ساختن پایش ایستگاههای گاز در فواصل زمانی کوتاهتر و به صورت خودکار از راه دورمطلع ساختن کاربر به صورت اتوماتیک در صورت خارج شدن پارامترهای ایستگاه از محدوده مجاز از طریق آلارم بر روی پانل کنترل نرم افزار، ارسال پیامک و یا ارسال ایمیل.
کاهش دخالت انسانی در قرائت، ثبت و بایگانی دادههای مربوط به بازرسی ایستگاهها و در نتیجه کاهش خطا و هزینه فرایت امکان تهیه سریع و آسان انواع گزارشها در مورد تغییرات پارامترهای ایستگاه در طول زمان یا .
کاهش فاصله زمانی اطلاع از نامناسب بودن مقدار پارامترهای ایستگاه و تسریع فرایند رفع نقص و در نتیجه افزایش قابلیت اعتماد گازرسانی.